Перші фотостудії в Чернівцях

Posted on Январь 22nd, 2010, by s.karachko

Працюючи в архіві давно хотів написати про перші фотостудії нашого міста. Але виявилось, що це не так просто. Нажаль в архіві обмаль такої інформації тому потрібно було зберати по крупинках цей матеріал.
Зразу хочу запевнити вас, що для збереження саме чорно-біла фотографія є більш цінніша як кольорова вона і зараз в колекціонерів краще ціниться ніж колярова.
В цьому можна пересвідчитись працюючи з ними. Колярова фотографія нажаль дуже швидко губить своє зображення. А чорно біла вже зберігає зображення понад 250 років. В архіві зберігся великий фонд фотографій та багато перших негативів на склі які зроблені з добавкою так званого асфальту. Трохи історії з появи перших фотознімків.
Фотографія це сукупність різноманітних науково-технічних засобів і технологій, які мають на меті реєстрацію одиничних довготривалих зображень об’єктів за допомогою світла. Фотографія від грецької перекладається , як світло тому ми їх називаємо світлини.
Перше закріплене зображення було зроблено в 1822 році французом Нісефором Ньєпсом (Nicephore Niepce), але воно не збереглося до наших днів. Тому першої в історії фотографією вважається знімок «вид з вікна» отриманий Нєпсом в 1826 році за допомогою камери-обскури на олов’яній пластинці, покритої тонким шаром асфальту. Експозиція тривала вісім годин при яскравому сонячному світлі.
В Україну фотографію принесли в 1840-их pp. чужоземні фотографи, учасники щорічних міжнародних Київських ярмарків — «Контрактів», які часто залишалися на Україні; першими фотографами-поселенцями були французи «Жак» і Шарль-Поль Гербст. У 1860 — 90-их pp. відкрилися фотостудії професіоналів в Одесі, Харкові, Полтаві та ін. більших містах. До 1914 в самому Києві працювало бл. 70 комерційних фотографів.
Перші фотостудії в нашому місті появились в 1841 році. Фотографії мають свою давню та цікаву історію. Пізніше появляється ряд студій Чернівцях до кінця Першої Світової війни. Саме фотографії надає нам можливість побачити наші родини та місто краще. Можна, звичайно захоплююся складу і судити художні якості роботи кожного фотографа. Можна також припустити, чому хтось вирішив мати свій портрет зроблено?
Хіба направити родич, який жив в іншому місці? Це було зроблено як сімейна пам’ять чи це було зроблено для п’яті про наших пращурів? Можливо, це було зроблено, щоб дати членам сім’ї, який збирався емігрувати з Чернівців.
У будь-якому випадку, ми можемо дізнатися трохи про фотографічному бізнес у Чернівцях. Ким були фотографи, які належали студії? Взагалі їх назви були прив’язані до своїх назвою так званих студій. Ми не можемо знати точно, скільки студій були в Чернівцях перед і після двох світових воєн. Цілком очевидно, що цей чудернацький літографічних конструкцій зникла після закінчення першої світової війни.
Зверніть увагу, що літографічних конструкцій фотографій їх спини змінилося за цей період часу. Ці студія була різної конструкції на вибір на будь-який момент часу (можливо, це був вибір клієнта), або просто студія обрала нового дизайн, коли вони були у великому попиті ці фото виставлялись на вітрини.
Ці фото монтує, тобто тонких листів картону, ніж студія клеєної на фотографіях, були протягом 1841 році часто малими в природі (так званий “Cartes-де-Visite”), можливо, невелике трохи більше, ніж візитна картка сьогоднішнього дня. Літографії, які розробили ці кріплення, друк на цих монтує їх студія ім’я, адреса студії, які послуги вони надають і т.д.
Ось ряд фотостудій в Чернівцях : Студія Марка Крамара. Студія H. Еріха, Студія Тодора Варнавського, Студія Йоганна Красновського, Студія Лео Розенбах & CO., Ерліха & Brull, Студія Клейнберга, Студія Вієрбіанського.
Студії за тогдішними адресами: Франц Josefsplatz № 4., Hauptstrasse 36., Hauptstrasse NO. Postgasse 15 і № 12., вул. Янки Flondor, Херренгассе 39., Kochanowskigasse 5., Франца-Josefs-Platz 4., Hauptstrasse 15.
Після війни появляється ціла плеяда відомих фотографів у нашому місті, але то вже зовсім інша історія.

Фотостуді та їх фото австрійскої доби

Leave a Comment

Spam Protection by WP-SpamFree