Памятник Чорний Орел

Posted on Январь 24th, 2010, by admin

Пам’ятнику «Чорний Орел» у Чернівцях виповнилося б 108 років

У Державному архіві Чернівецької області зберігається пергаментна грамота про закладення пам’ятника Чорний Орел датована 26 квітня 1901 року. В ній повідомляється, що з ініціативи офіцерського корпусу полку вирішено спорудити в Чернівцях пам’ятник загиблим воїнам. Монумент споруджувався на кошти ландтагу (крайового сейму) Буковини, Православного фонду Буковини, офіцерського корпусу полку, а також на добровільні пожертви жителів краю. Крайове місто Чернівці виділило під майбутній меморіал будівельний майданчик. Закладення фундаменту відбулося в день освячення нового прапора полку.

З цієї нагоди була видана пам’ятна ювілейна брошура німецькою, румунською та українською мовами. Грамоту підписали ерцгерцог Євген фон Савойєн, митрополит Буковини Аркадій Чуперкович, крайовий президент Фрідріх фон Бургіньон, чернівецький бургомістр барон Антон Кохановський, єпископ Володимир Репта, командир 41-го полку полковник Карл Двожак, греко-католицький священик Целестин Костецький, головний рабин Йозеф Розенфельд, віце-бургомістр, член комітету зі спорудження пам’ятника Йозеф Грегор та інші. Грамоту було вміщено до латунної капсули, яку заклали до фундаменту монумента. Очевидно, після знесення пам’ятника грамоту передали на збереження до архіву. Пам’ятник було відкрито в грудні 1901 року.

Вже довгі роки точиться дискусія про відновлення пам’ятника, але нажаль окрім установлення дерев’яного Христа справа далі не пішла. Скільки вже було створено громадських комісій, але віз і нині там.

Пригадую, що міська влада відновлення пам’ятника обіцяє, ще з 90 років. На передодні 600-річча нашого міста нам знову обіцяли. На жаль все залишається тільки обіцянками. Саме ця історична пам’ять про загиблих воїнів має бути честю та совістю нашої міської влади.

Степан КАРАЧКО, краєзнавець

Leave a Comment

Spam Protection by WP-SpamFree